Rökningen kostar landstingen 30 miljarder om året

Yrkesföreningar mot tobak har genomfört en undersökning som visar att rökningen enbart i Kronobergs län kostar 500 miljoner kronor om året i form av sjukvårdskostnader och produktionsbortfall. Utslaget på hela Sverige blir kostnaden omkring 30 miljarder kronor, rapporterar Sveriges Radio.

Men det är inte bara dyrt, varje år dör cirka 130 personer i Kronobergs län till följd av rökning, nästan dubbelt så många som dog i trafiken mellan 2006 och 2012. Hilding Björkman, överläkare och kirurg på Växjö lasarett, kommenterar:

– Ställer man siffrorna mot varandra så är samhällets insatser för att minska rökningen för små. När det gäller trafiken finns det en statlig nollvision, att dö på grund av rökning är mycket mer accepterat.

Hur galet är inte det?

***

Sveriges Radio rapporterar även att Kronobergs län infört rökstopp i åtta veckor före och åtta veckor efter operationer. Det är av rent medicinska skäl; risken för komplikationer är så mycket större för rökare att det i vissa fall helt enkelt är bättre för patienten att inte operera.

***

Men riskerna med rökning är som bekant många. Något de flesta vet om är att man får gula tänder om man röker – mindre bekant är kanske att risken för att helt tappa tänderna (paradontit) faktiskt ökar dramatiskt för rökare, rapporterar Tandläkartidningen.

***

Sundsvalls Tidning rapporterar att det röks friskt utanför sjukhusets lokaler, trots att entrén är märkt med ett flertal skyltar som upplyser om att rökförbud råder. Men som jag varit inne på tidigare, förbud som inte åtföljs av sanktioner är inte särskilt effektiva, och längre än till mer information vill inte Margareta Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör på Landstinget Västernorrland, gå.

Istället ska det informeras. Men mycket tydligare än förbudsskyltar kan inte information bli. Problemet är inte att rökarna inte förstår – problemet är att rökning är ett så starkt beroende att de ignorerar informationen.

Det är bara ett av skälen till att jag anser att ett totalt rökförbud är det enda sättet om vi ska uppnå ett rökfritt samhälle.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.