På skolorna röks det friskt, men regeringen gör just ingenting

Som jag berättat tidigare tar skolor mycket allvarligare på snöbollskastning än på rökning, och det verkar inte som om skolorna i Halland är ett undantag. På 90 procent av de besökta skolorna hittade man fimpar på marken, och på varannan skolgård observerades rökare. Situationen är så illa att cigarettröken kommer in i klassrummen via ventilationen. Men enligt eleverna på Sturegymnasiet i Halmstad säger lärarna bara att ”det är ingenting att göra något åt”, rapporterar Sveriges Radio.

***

Det är självklart illa att elever röker, men riktigt tragiskt blir det när gravida mödrar röker. Dagens Medicin rapporterar om en undersökning av 80 000 graviditeter mellan 1982 och 2010 som visar att flickebarn till rökande mödrar löper en ökad risk för både diabetes och övervikt. Även Tobaksfakta rapporterar om undersökningen.

***

I Hässleholm har man numera rökfri arbetstid, men enligt NorraSkåne.se så råder delade meningar om hur väl den regeln efterlevs. Kommunens talesperson säger sig vara nöjd, medan många kommuninnevånare säger sig ha sett många kommunanställda som röker under arbetstid trots förbudet. Kommunen är dock tydlig och påpekar att skall man hårdra det så kan ett regelbrott i princip leda till avsked.

***

I Göteborgsposten har Inger Ros, Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, Kjell Larsson, professor i lungmedicin och Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi på Karolinska Institutet skrivit en debattartikel som uppmanar Regeringen att bli mer aktiva för att motverka cigaretrökningen. De menar att våra barns hälsa är viktigare än tobaksbolagens vinster – och det är det ju svårt att inte hålla med om. Även Dagen har återgett delar av debattartikeln.

Och uppmaningen kan behövas, för Regeringens senaste åtgärd är nämligen att förlänga deadline för när utredningen om förekomsten av passiv rökning på allmänna platser ska vara klar.

Lite mer action skulle inte skada.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.