Unga röker mindre – men det tar 100 år innan de är rökfria

I dag är det Tobaksfria dagen vilket bland annat Svenska Dagbladet uppmärksammar med en raljant krönika där Andres Lokko refererar en intervju med Pete Townshend. Pete Townshend är känd för tre saker: Galen gitarrist i The Who, att han är hörselskadad och ett massivt drogmissbruk. I den intervju Andres Lokko refererar säger han att av alla droger han missbrukat är det ändå nikotin som är svårast att kicka.

***

EU-kommissionen har valt just den tobaksfria dagen för att gå ut med glädjande siffror. Deras kampanj ”Ex-rökare är ostoppbara” som jag skrev om häromdagen har i dag pågått i två år, och över 380 000 Européer har anmält sig till initiativet. De säger också att av de som använt sig av appen iCoach har mer än var tredje slutat röka. Kanske något att testa?

***

Dagens Nyheter och Expressen kan berätta att andelen elever i 9:an som uppger att de röker är den lägsta sedan CAN började mätningarna började för över 40 år sedan, 23,5 procent för flickor och 17,4 procent för pojkar. När undersökningarna började 1971 var samma siffror 47 respektive 41 procent. Könsskillnaden kan antagligen förklaras med att betydligt fler killar än tjejer snusar, och killarnas snusande ökar.

Det här är naturligtvis positiva siffror, men det har alltså tagit 42 år att åstadkomma en minskning med 60 procent. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer det att dröja över 100 år innan man kan säga att nästan inga pojkar i 9:an röker. För tjejer handlar det om 130 år.

Man bör också komma ihåg att många ungdomar gör sin rökdebut på gymnasiet. Förra sommaren presenterades en undersökning som visade att 37 procent av flickorna som går i tvåan på gymnasiet röker regelbundet.

Som sagt, det är självklart bra att rökandet bland ungdomar minskar – problemet är att det inte minskar tillräckligt snabbt. Och det är mot bakgrund av det som det minsta vi kan göra är att totalförbjuda rökning för i varje fall barn under 18 år.

***

Från Norge rapporterar Svenska Dagbladet det att snusning är vanligare än rökning. Var femte Norrman mellan 16 och 24 snusar, mot var tionde som röker. Dessa siffror är väsentligt bättre än de svenska så det kanske är dags för våra politiker att åka på studiebesök? Även Göteborgsposten, Västerbottenskuriren och Norrländska Socialdemokraten skriver om detta.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.