Rökare är inte alls hänsynslösa mot omgivningen. Eller?

Ibland får man ju höra att rökare visar hänsyn mot omgivningen, och att de flesta faktiskt går undan om man bara ber dem snällt. Som jag skrev igår stämmer inte det alltid, man kan lika gärna få på käften.

Och i dag skriver Expressen om vad som kan hända om man råkar träffa ett gäng röksugna killar på jakt efter cigg. Det kan sluta med att man blir knivskuren i ansiktet! (Jo, jag fattar att de var ute efter att bråka och att frågan om ciggen bara var en förevändning.)

***

Anna-Maria på bloggkommentatorerna tycker inte att man ska skuldbelägga de som röker tillsammans med sina barn. Hon menar att alla ju gör saker som är mer eller mindre farliga (som att flyga, åka bil mm). Så varför  s k u l d b e l ä g g a  de stackars beroende mammorna.

Anna-Maria: Det är OK att skuldbelägga mammor som röker eftersom enbart passiv rökning dödar runt 500 svenskar varje år. Det kan jämföras med färre än 300 som dog i trafiken i Sverige 2012, eller de 480 som dog i flygolyckor 2012 i hela världen!

***

Efter att Sveriges Radio P4 i Norrbotten skrivit en serie artiklar om att skolgårdarna i Luleå är ett rökarnas paradis lovar gymnasiechef Eva Lindbäck att man nu ska ta krafttag mot rökningen. Bättre skyltning och tydligare markering av var skolgårdsgränserna går tror hon räcker.

Själv tycker jag som bekant att vi borde införa ett totalförbud.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.