Inga konsekvenser för skolor som bryter mot tobakslagen

Att de flesta skolor tycker det är allvarligare med snöbollskastning än med rökning har jag skrivit om tidigare. Den här veckan har Sveriges Radio P4 i Norrbotten skrivit en serie artiklar om hur det ser ut på skolorna där.

Inte oväntat ser även skolorna i Norrbotten mellan fingrarna med det här. Skolelever står vid skolans ingångar och röker, lämnar fimpar efter sig och drar med sig röklukt in i klassrummen. Elever pratar om skolgården som ett rökarnas paradis.

Rökning på skolgårdar är olagligt sedan 1994, men problemet är att lagen är helt tandlös. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och ska se till att lagen efterlevs, men de kan bara observera vad som händer. Varken skolan eller rökaren upplever några konsekvenser om de bryter mot lagen.

Luleås gymnasiechef Eva Lindbäck slår först ifrån sig kritiken, men erkänner sedan att visst finns det problem. Men det är något man ”ska göra något åt”. Även om hon ”tror” att lärarna säger till elever då och då. Precis den typ av slappa inställning man kan förvänta sig till en lag som ingen behöver bry sig om.

Boden verkar dock ta lagförbudet mot rökning på skolgårdar på allvar. Alltid något.

***

Förresten, har ni hört det där argumentet om att det inte behövs något förbud mot rökning? Ber man dem bara snällt att flytta på sig så gör de gärna det. Eller så får man en smäll på käften.

***

Och till Blixa: rubriken på ditt blogginlägg är fel. Det är inget fel på rökare. Rökare är förmodligen inte mer korkade och omoraliska än folk är mest. Däremot är det både korkat och omoraliskt att röka. Korkat eftersom alla rökare vet att de garanterat kommer få sämre hälsa, förmodligen även kommer att bli allvarligt sjuka om de fortsätter, och att det är en ganska stor risk att de dör. Och detta är något de betalar dyra pengar för att få syssla med? Hur kan man beskriva det som nåt annat än korkat?

Angående moralen … det här kan man ju diskutera, men när man utsätter sin omgivning – kanske till och med sina barn som man i alla andra sammanhang försöker skydda från alla sorters faror – för det här. Är det verkligen moraliskt försvarbart?

Men man kan vara smart och ändå göra dumma saker.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Inga konsekvenser för skolor som bryter mot tobakslagen

  1. Ping: Rökningen kostar landstingen 30 miljarder om året | För övrigt anser jag att rökning borde förbjudas

Kommentarsfältet är stängt.