Trots lagförbud är de flesta skolor maktlösa mot rökningen

Som jag skrivit om tidigare är det oerhört vanligt att framför allt tjejer i gymnasiet röker. Och det är kanske inte så konstigt, förstår man efter att ha sett det här inslaget på TV4:

Men det är inte bara i Stockholm som rökning på skolgårdarna är ett problem. Kumla kommun gjorde under 2011 inte en enda inspektion av skolgårdarna i kommunen för att kontrollera om det lagstadgade förbudet efterlevdes.

På ett sätt kan jag förstå skolpersonalen. Dels de som röker själva – om de ser mellan fingrarna med elevernas rökning behöver de inte gå så långt själva när de ska röka. Sen är det självklart svårt att kritisera elever som röker, när man själv lätt blossar.

Men framför allt handlar det om att det eleverna gör faktiskt inte är olagligt. Det är tillåtet för barn så unga som tio år att inneha cigaretter och att röka – de får bara inte köpa cigaretter. Så skolpersonalen ska föra en konstant strid som i praktiken handlar om ett avstånd på några meter. Jag kan förstå att de tycker de har viktigare saker att göra.

Det är därför som ett totalförbud borde till. Om det var olagligt att inneha och att röka cigaretter, då skulle skolpersonalen ha en starkare ställning.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.