Corren.se går vilse i folkhälsodebatten. Igen!

Att Corren.se är varma anhängare av tobaksindustrin vet vi sedan tidigare. Och i dag skriver de på ledarplats att det är dags att lägga ner Folkhälsoinstitutet. Corren.se hävdar att det är ett slöseri med pengar, och man citerar en skrift utgiven av just Folkhälsoinstitutet 2006:

”Flera kartläggningar har visat att undervisning om alkohol, narkotika och tobak ökar elevernas kunskaper och riskmedvetande, men inte har någon styrkt förebyggande effekt när det gäller rökning, berusningsdrickande eller andra riskbeteenden. Det man också vet är att preparatinriktad information och skrämselmetoder i värsta fall kan bidra till att förvärra problemen och till och med locka sårbara och osäkra ungdomar att testa.”

Det här är en tes jag själv driver. Beslutsprocessen bakom rökning (och andra drogberoenden) är inte förnuftsbaserad. Rökarna är oftast väl medvetna om att deras vana är livsfarlig, men de röker ändå. Inte ens när rökare informeras om att deras barn far illa förmår mer än en tredjedel att sluta. Mer information kommer inte att hjälpa.

När man dessutom får höra att Folkhälsoinstitutet skänker bort 40 miljoner om året för att stödja informationsarbete, som man alltså inte själva tror är effektivt, och dessutom helt utan uppföljning, så förstår jag Correns nedläggningskrav.

Tyvärr vill Corren bara lägga ner en myndighet, de har inga förslag på vad vi bör göra istället. Nedläggningskravet blir därför bara ett ganska menlöst ”vi gillar inte att skattepengar slösas bort”. Nej, vem gör det?

Rökningen är epidemi av kolossalt format. Vi ser en galopperande ökning av kvinnor som dör i KOL, vi ser att kvinnor som röker får hjärtattack i genomsnitt 14 år tidigare än kvinnor som inte röker, vi ser att antalet unga gymnasietjejer som röker ökar, och Correns recept på att lösa det är sätta vårt hopp till att vi lever i ett hälsoinriktat, individualistiskt tidevarv? Det om något är att utmana löjet.

Det kan aldrig vara acceptabelt att 7 000 personer om året dör av rökning. När inte ens de som är satta att informera bort detta problem tror att det är en effektiv taktik måste vi dra den enda logiska slutsatsen: ett förbud mot cigaretter.

Annonser
Det här inlägget postades i Opinion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.