EU vill införa neutrala cigarettpaket för att minska rökningen

För några veckor sedan blev det klart att Australien kommer att införa neutrala cigarettpaket. Olivgröna med stora varningsbilder och namnet på cigarettmärket i liten, neutral text. Syftet är att minska rökningen, kanske framför allt genom att se till att unga inte börjar röka.

Det är ganska många som är emot detta med hänvisning till bland annat pressfriheten, men myndigheterna verkar dra den fullt rimliga slutsatsen att det inte är värt tusentals liv varje år för att försvara tobaksbolagens rätt att göra missvisande reklam för en produkt som dödar användaren om den används som avsett.

Nu verkar EU också vara inne på samma spår, fast här ska ciggpaketen bli vita istället. Enligt DN vill EU att de nya cigarettpaketen införs inom fem år. Först ska det dock stötas, blötas och förhandlas och förhoppningen är att ett beslut ska kunna spikas innan 2014. Jag är ju egentligen för ett totalförbud, men man får vara glad för det lilla. Ska det bli något med EU-kommissionens mål om ett helt rökfritt Europa 2050 måste man ju börja nå’nstans.

Även TV4 har ett inslag om detta.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.