Köpenhamn ska bli rökfritt – för tio miljoner kronor på 13 år …

I dag röker 21 procent av Köpenhamnarna, och målet är faktiskt inte att de alla ska sluta, utan att bara 4 procent ska röka år 2025. Några förbud ska inte till, istället har staden avsatt 10 miljoner danska kronor för att nå visionen. Det ska räcka för att få 72 000 rökare att sluta för gott.

Visionen är naturligtvis lovvärd, men budgeten har inget med verkligheten att göra. I praktiken innebär det att man satsar drygt 60 000 danska kronor i månaden på det här jobbet. Det kan möjligen räcka till att göra 72 000 rökare medvetna om att det pågår en kampanj, men kommer knappast räcka till att förändra deras attityder.

Ett annat sätt att se på det är att 10 miljoner kronor motsvarar knappt 140 kronor per rökare man vill ska sluta … och det går naturligtvis att argumentera för att vinsten av att någon slutar röka är betydligt högre än 140 kronor.

Sedan kan man naturligtvis också fråga sig vad tobaksbolagen satsar för pengar på marknadsföring under tiden.

Men den verkliga frågan är – varför ska vi satsa skattepengar på att utbilda och informera bort en företeelse som alla tycks eniga om enbart är av ondo, om politikerna istället relativt enkelt kan lagstifta den? Det är ju inte så att vi har så mycket skatteintäkter att vi inte vet vad vi ska göra av dem …

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.