Katastrofal ökning av kvinnliga dödsfall i KOL – +75 procent på 15 år

I sommar har det förts en debatt om att lagstifta om rökning på bland annat uteserveringar och badplatser. Några tycker att det är en bra idé, eftersom cigarettrök kan vara störande även utomhus. Andra anser att det är ett moralförbud, då passiv rökning utomhus i princip är ofarligt.

Nu har ett antal forskare tittat på hur situationen ser ut i ett antal europeiska länder, och kommit fram till att under vissa omständigheter kan halterna av nikotin i luften på utomhusserveringar vara lika höga som på inomhusserveringar.

Så mycket för argumentet att det enbart skulle handla om ett moralförbud.

Australiens lagstiftare tvekar dock inte att införa långtgående åtgärder för att motverka både passiv och aktiv rökning. Häromdagen fick ett lagförslag om neutrala cigarettpaket med avskräckande bilder klartecken av Australiens högsta domstol. Så från 1 december kommer cigarettpaketen i Australien att prydas av bilder på cancersvulster. På Aftonbladet kan du se några bilder på hur det kan komma att se ut (varning för starka bilder).

Markus Jonsson på Corren.se gillar inte alls det här. Han menar att folk redan vet att cigaretter är farligt, så effektivare information behövs inte. Markus är uppenbarligen inte särskilt insatt i hur inköpsbeslut görs eller hur reklam fungerar. Att röka är inte ett rationellt val. Det krävs en kombination av snygga förebilder, grupptryck och reklam som spelar på människors känslor för att övertyga tonåringar om att börja röka. Lite torr text som ingen läser förslår inte långt mot den typen av propaganda. Det har de australiska lagstiftarna förstått – och får nu möjlighet att informera på samma villkor som tobaksbolagen. Inte en dag för tidigt.

Cancer är dock inte den enda risken med rökning. Enligt en artikel på Sveriges Radio har antalet kvinnor som dör i lungsjukdomen KOL ökat med 74 procent på 15 år. Orsaken till ökningen tros vara att kvinnor började röka alltmer under 60-, 70-, och 80-talen, för under samma period har andelen män som dött i sjukdomen sjunkit med 0,5 procent. Även DN har skrivit om detta.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.