@mattias_neo och @M_abrahamsson inkonsekventa i försvar av tobaksindustrin

På dagens DN Debatt jämför Maria Abrahamsson och Mattias Svensson äpplen och päron i sin iver att försvara tobaksindustrins intressen.

Att röka är inte samma sak som att dricka ett par öl och köra båt eller att köra bil utan säkerhetsbälte. Det handlar inte om att ägna sig åt en vana som eventuellt kan medföra fara för liv och hälsa – utan om att cigaretter är en produkt som om de används som avsett, garanterat kommer skada och på sikt döda användaren. Om det är något som stinker av inkonsekvens är det att denna produkt fortfarande får säljas i ett land som förbjudit försäljningen av opastöriserad mjölk.

Maria Abrahamsson och Mattias Svensson vill gärna avfärda oss som vill förbjuda rökning som någon slags förbudstalibaner, och sig själva som frihetskämpar. De raljerar mot att Göran Hägglund tycker att Storbritannien är en förebild då de ställer krav på att de patienter som vill att samhället ska stå för kostnaderna för deras vård, faktiskt ska vilja bli friska också. Men är det verkligen så annorlunda mot kravet på att de som vill ha A-kassa också måste söka jobb, ett krav som väl både Maria Abrahamsson och Mattias Svensson ställer sig bakom?

Rökförbud är inte moralförbud. Så länge folk tar konsekvenserna av sina val, och dessa val inte inkräktar på andras frihet, så ska det självklart få vara upp till var och en att göra som den vill utan statliga pekpinnar. Men rökare tar inte konsekvenserna av sina val – tvärtom kostar rökningen samhället enorma summor varje år. Och rökarnas val att röka på utomhusserveringar sker på bekostnad av andras frihet att äta utan att få måltiden förstörd av cigarettrök.

Cigaretter är en unik produkt. Det är den enda produkt i världen som, om den används som avsett, skadar och dödar användarna. Att försäljningen av den här produkten fortfarande är tillåten är ett bisarrt undantag. Det är dags att vi sätter stopp för det.

Det här inlägget postades i Opinion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till @mattias_neo och @M_abrahamsson inkonsekventa i försvar av tobaksindustrin

 1. Mats skriver:

  Du är ju inte klok människa du, ni jagade ut oss rökare 2005 för att ni ville sitta inne, sedan när man då utökade ute-serveringarna för oss rökare ska ni nu ta våra platser och sitta inne.

  Hälso-terror på obehaglig nivvå men nu börjar alltfler säga ifrån

 2. Mats skriver:

  Ovan menar jag givetvis sitta ute, men tror inte du publicerar mig iallafall

  • Nils Holmlöv skriver:

   Klart du blir publicerad, även om vi inte tycker lika.

   Det finns ingen framtid för en produkt som dödar användarna, så det är mest en fråga om tid innan den förbjuds. Tyvärr dör fortfarande nästan 7 000 personer om året av rökning, så ju snabbare vi kan få till ett sånt förbud, desto bättre. Men passa du på att blossa medan du kan.

 3. Ronny skriver:

  Håller med om att cigaretter och tobaks varor borde förbjudas. Min mor dog långt i förtid pga att våra politiker vägrat att förbjuda cigaretter, vilket hade räddat hennes liv. Enligt min mening har politikerna begått och fortsätter att begå ett mycket allvarligt brott som leder till tusentals människors död varje år, nämligen att de som har makten att förbjuda cigaretter väljer att inte göra det! I USA kallas väl detta ”negligence homocide” och straffet ligger i paritet med dråp i andra sammanhang, men just cigaretter har en märklig särställning. Med tanke på hur beroendeframkallande de är kan man heller inte tala om fri vilja när man väl är fast.
  Jag skulle önska någon journalist kunde ställa politikerna mot väggen i denna fråga och kräva att de förklara varför de vägrar förbjuda cigaretter, men det gör de aldrig.

  • Nils Holmlöv skriver:

   Tråkigt att höra om din mamma, jag beklagar verkligen.

   Jag har själv svårt att förstå att inte fler är upprörda över de tusentals dödsfall rökningen orsakar varje år, men jag tror inte vi kan sitta och vänta på att journalisterna ska göra jobbet åt oss. Journalister och tidningar har som jobb att skriva om sådant som engagerar människor, annars kan de inte sälja tidningar. Så engagera dig. Skriv till politiker, skriv till journalister, fråga varför samhället gör ett undantag för just cigaretter.

   Tack för din kommentar.

 4. Ping: 7 trafikoffer gav krigsrubriker trots att dubbelt så många dog i rökning | För övrigt anser jag att rökning borde förbjudas

Kommentarsfältet är stängt.