Katrin Zytomierska (@KatrinZ) slår ett slag för jämställdheten

genom att skriva en bok om snus?

Det här med jämställdhet är ett hett ämne. Vi människor gör skillnad på män och kvinnor. Ibland är det harmlöst, ibland är det roligt, och ibland blir det väldigt fel. Och det går inte att komma ifrån att det blir väldigt fel för ofta för att man ska kunna säga att vi lever i ett jämställt samhälle.

I något slags förment slag för jämställdheten skriver Katrin Zytomierska därför en bok som ska göra det mer accepterat med kvinnliga snusare. Kan vi bara få lite fler kvinnor som stolt lägger in en prilla utan att det ifrågasätts, då har vi ju kommit lite närmare ett bättre samhälle.

Vänta, kan du ta det där igen Katrin?

Alla är inte lika förtjusta i nikotin som Katrin. Det finns politiker som vill göra något åt den passiva rökningen. På Knutpunkten – ett kollektivtrafikcentrum i Mölndal – är det sedan tidigare förbjudet att röka inomhus, men man ville utöka det förbudet till att även gälla utomhus. Det gick tyvärr inte att genomföra då kommunens jurist bedömde att det inte fanns stöd i lagen för det. Så det blev nya askkoppar istället. Vi har alltså lagar som gör det omöjligt att förbjuda rökning på kommunens egen mark. Märkligt.

Men går det inte att förbjuda så kan man ju göra det så dyrt att ingen har råd med det. Forskare har tydligen kommit fram till att höjer man priset på cigaretter så slutar folk att röka. Korrelationen är ganska stark – en prishöjning med 10 procent innebär 3-4 procent färre rökare. Det verkar dock som att rökarna börjar om de börjar tjäna mer pengar igen. Forskarna rekommenderar därför att skatten på cigaretter höjs i takt med löneökningarna.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.