Psst @goranhagglund – rökning är farligare än fetma. Du borde börja där

Om du ska hjälpa en person som varit med om en olycka ska du tillämpa den så kallade ABC-metoden. ABC står för Andning, Blödning, Chock och metoden går helt enkelt ut på att du ska ta dig an problemen i prioritetsordning. Om någon ligger och förblöder måste du stoppa självklart stoppa blodflödet – men om personen inte kan andas har hon hunnit dö när du stoppat blodflödet. Därför börjar man med det allvarligaste – andningen – och börjar först därefter att stoppa blödningen.

Det här är egentligen så självklart att det inte borde behöva sägas, men att ta tag i de största problemen först är tyvärr långt ifrån så vanligt som man kan tro.

Vi har ministrar som är ansvariga för folkhälsan och vi har hela institut som inte gör annat än fokuserar på folkhälsan. Det finns hur mycket forskning som helst om hur vi bör leva för att må bättre och leva längre. Och även om många samband fortfarande är oklara, även om vi inte vet exakt vilken diet som är bäst, så finns det en sak forskarna är relativt eniga om:

Tobak är den största orsaken till ohälsa och förtida död i Sverige – en viktigare riskfaktor än alla andra levnadsvanor tillsammans.
Hans Gilljam, leg läkare, professor, institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska institutet, Stockholm

Fetma är ohälsosamt. Är du för fet dör du helt enkelt tidigare. Det här är självklart något som Göran Hägglund gör rätt i att fokusera på. Problemet är att han gör det innan han tagit tag i den betydligt allvarligare problematiken med att nästan en miljon svenskar är vanerökare och att nästan 7 000 personer årligen dör av sitt missbruk. Istället för att tillsätta ytterligare utredningar borde regeringen agera.

Cigaretter är den enda produkt som, om den används som avsett, dödar användaren. Det är dags att vi sätter en bortre parentes för det här undantaget.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Psst @goranhagglund – rökning är farligare än fetma. Du borde börja där

  1. Ping: @goranhagglund kan tänka sig förbud – men bara för alkohol, inte för rökning | För övrigt anser jag att rökning borde förbjudas

Kommentarsfältet är stängt.