Var tredje cigarett i Malmö är insmugglad

Upptäckten som fick forskarna att fimpa

För den som är intresserad av att få en kort historisk överblick om hur forskarvärlden upptäckte sambandet mellan rökning och cancer har Populär Historia publicerat en intressant artikel. Där kan man bland annat få veta att vissa forskare avfärdade parallellen mellan cigarettförsäljning och cancer med att det även gick att hitta paralleller mellan försäljningen av nylonstrumpor och cancer. (via Cancerfondens blogg).

I Skåne är var tredje cigarett insmugglad

Som en del av den svenska tobakspolitiken är skatten på cigaretter väldigt högt. En hög skatt är tänkt att minska konsumtionen och har förmodligen bidragit till att rädda många liv, men tyvärr bidrar artificiellt höga priser även till svarta marknader, eller smuggling rätt och slätt. I riket som helhet skriver Sydsvenskan att insmugglad tobak står för 13 procent av den totala försäljningen. I Malmö är problemet dock mycket större. Där beräknas var tredje cigarett vara insmugglad. Kanske är det därför som Region Skåne för andra året i rad satsar på hälsosammare vanor med turnén Skåne Lyfter.

Uppdatering: Det visar sig att siffrorna i Sydsvenskan kommer från forskning som i sin helhet bekostats av cigarettillverkaren Philip Morris, skriver Tankesmedjan Tobaksfakta i ett pressmeddelande. Tobaksindustrin motarbetar sedan länge alla åtgärder för att minska rökningen som t ex exponeringsförbud, neutrala förpackningar och höga skatter på tobak just med argumentet att det skulle gynna smugglingen.

Ett samhälle utan tobak

Barbro Westerholm (fp) skriver i en debattartikel i Norrtelje Tidning att politikerna bör vara självkritiska, och det kan man ju hålla med om. Debattartikeln hade varit bättre om Barbro Westerholm även kunde komma med några konkreta förslag på åtgärder som kan leda fram mot hennes ambitiösa mål. Sedan förbudet mot att röka på restauranger infördes 2005 har nämligen inte mycket hänt, men den ansvariga ministern Maria Larsson (kd) tror att det är regeringens framgångsrika politik som gör att frågan om förbud mot tobak i dag är mer eller mindre stendöd. Som om 24 miljoner kronor i tobakspreventivt arbete skulle vara tillräcklig motvikt mot Tobaksindustrins marknadsföring.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter, Rökfakta och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.