Unni Drougge har inte en siffra rätt när det gäller rökningen

Unni Drougge har skrivit en förvirrad debattartikel om att samhället borde sluta jaga rökare. Den är fel på så många plan att man blir mörkrädd.

Unni vill jämföra biltrafik och rökning som om de vore likvärdiga aktiviteter och påstår att biltrafiken skördar fler offer än rökning. Det är fel på så många plan …

Rökning och biltrafik är inte jämförbara. Bilar är en förutsättning för hela vårt samhälle. De är inte oproblematiska, men de har en rad fördelar. Rökning däremot är ett missbruk som inte har några positiva effekter för någon utanför tobaksindustrin.

Biltrafiken räddar liv, även om folk faktiskt dör i trafikolyckor. Vi kan titta på antalet ambulansutryckningar. Jag har inte hittat någon nationell statistik, men jag har hittat följande siffra från Vårdförbundet: ”Totalt i Sverige ökade antalet ambulansutryckningar i april [2011] med 6 482 uppdrag, jämfört med april föregående år. Det är en ökning med cirka 9 procent.

Det innebär att bara i april 2010 gjordes drygt 72 000 ambulansutryckningar i Sverige. Om 1 procent av dessa räddade liv – inget vågat antagande – innebär det att enbart ambulansutryckningarna i april 2010 räddade 2,5 gånger fler liv än alla som dog i biltrafiken under hela 2010.

Rökning är till sist så in i helvete mycket farligare än biltrafik att Unnis påstående vore skrattretande om det inte vore så tragiskt. Rökning skördar nästan 7 000 dödsoffer i Sverige varje år vilket alltså ska jämföras med de 270 som dog i trafiken 2010, eller de runt 400 som dör i trafiken ett normalt år. Det innebär att rökning skördar nånstans mellan 18 och 26 gånger fler dödsoffer än biltrafiken.

Unni avslutar sin debattartikel med att melodramatiskt säga att om hon vill ta livet av sig med cigaretter så borde väl alla som hatar rökare bli glada över att bli av med ännu en rökare. Problemet med det är att medan samhället bekostar vården i slutskedet av Unnis liv, så rekryterar tobaksindustrin glatt 20 000 nya tonåriga kunder varje år.

Cigaretter är den enda tillåtna produkt som, om den används som avsett, dödar användaren. Den utgör ett undantag i ett samhälle som annars är fixerat vid säkerhet så till den grad att det förbjudit försäljning av opastöriserad mjölk.

Det är dags att vi avskaffar det här undantaget.

Annonser
Det här inlägget postades i Opinion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Unni Drougge har inte en siffra rätt när det gäller rökningen

 1. Feuerzeug skriver:

  Alkohol.

  • Nils Holmlöv skriver:

   Jag funderade först på att radera den här kommentaren eftersom den ju inte tillför ett smack till diskussionen. Men så tänkte jag att det får väl vara upp till författaren hur man vill uppfattas.

 2. carina skriver:

  Inte lönt att ha en åsikt men du kan ju läsa här, http://opassande.se/index.php/2012/04/29/jag-nerskitaren-av-din-vardag/ om du vill.

  Gällande din sista rad så glömde du alkohol.

  • Nils Holmlöv skriver:

   Tack för kommentar. Opassande skriver bra, men att förbjuda rökning handlar inte om att hindra folk från att vara annorlunda utan om att stoppa en epidemi som dödar nästan 7 000 om året.

   Sen förstår jag inte riktigt din kommentar om att jag glömde alkohol. Kan du utveckla?

   • carina skriver:

    Alkohol dödar många varje år, orsakar trauman för många och får konsekvenser för ännu fler. Alkohol dödar alltså. Rökning dödar också men inte som du skriver att röker man så dör man.

    Alla dör visserligen men det är en fas i livet att födas och att dö.

   • Nils Holmlöv skriver:

    Alkohol i måttliga mängder är ofarligt. Jag har stor erfarenhet av alkoholism så jag vet allt om de negativa konsekvenser den sjukdomen har – men sett till antalet människor som regelbundet dricker och de som regelbundet röker så dödar rökning långt, långt fler.

    Och för övrigt lär fler alkoholister dö av rökning än av sin alkoholism om man ska tro folkhälsoinstitutet.

 3. Ping: Skottpengar på rökare | Carina´s Tankar – Tankeboken

 4. Ping: Unni och jag pratar rökning på Twitter | För övrigt anser jag att rökning borde förbjudas

Kommentarsfältet är stängt.