Förbjuda snus men tillåta rökning är att sila mygg och svälja kameler

Ett nytt förslag från EU kommer göra det förbjudet att tillsätta en rad smakämnen till tobak. I praktiken skulle det innebära ett förbud för snus eftersom de smakämnen som föreslås förbjudas ingår i alla svenska snussorter.

Snus är inte ofarligt. Det finns studier som tyder på samband mellan snus och cancer i bukspottkörteln och i munnen, och nikotinet innebär en påfrestning på hjärtat (läs mer på Tobaksfakta). Men även om snus är farligt, så är det inte i närheten av cigaretter. Därför borde EU börja med cigaretterna när de funderar på hur de ska begränsa tobakens skadeverkningar.

Det är många inom antitobaksrörelsen som inte tycker att det går att försvara snuset med att säga att det är mindre farligt än cigaretter – och det har de naturligtvis rätt i. Men den enkla sanningen är ju att det aldrig finns obegränsat med resurser och att man därför måste prioritera. Resurser (politiskt kapital, pengar, informationskampanjer, allmänhetens uppmärksamhet med mera) som läggs på att minska snusandet är resurser som inte läggs på att minska rökningen.

För den som vill minska tobakens skadeverkningar i samhället är det helt enkelt idiotiskt att börja med att förbjuda snus samtidigt som rökning fortsätter att vara tillåtet.

Aftonbladet, DI, SvD och DN har skrivit om det här.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.