Information och åldersgränser för rökning ineffektiva

När jag berättar för människor att jag vill förbjuda rökning får jag ofta höra att de är emot rökning men inte tror på ett förbud – rökning är ett problem som måste bekämpas med information. Men vill vi få bort rökningen ur samhället räcker det inte enbart med information.

Tobaksbolagens rekrytering av nya rökare sker främst bland ungdomar – 90 procent av rökarna börjar i tonåren (GlaxoSmithKline)och varje år börjar 16 000 ungdomar röka (Cancerfonden). Rökning på skolgårdar har varit förbjuden sedan 1993 och det har funnits 18-årsgräns för inköp av tobak cigaretter sedan 1997 (Folkhälsoinstitutet).

Ändå uppger hälften av alla gymnasieelever i Stockholms län i en undersökning från maj 2011 att de tycker att det är lätt att få tag på cigaretter (du kan ladda hem hela undersökningen här, och när skolinspektionen var ute och kontrollerade hur rökförbudet på skolgårdar efterlevdes röktes det på samtliga skolgårdar man besökte.

Det har informerats om rökningens farlighet sedan tidigt 60-tal, och sedan 1979 har A Non Smoking Generation arbetat med information specifikt inriktad mot just ungdomar. Trots det fina arbete NSG gör så uppger 40 procent av flickorna i gymnasiets årskurs 2 att de röker  …

Försäljning av cigaretter är ett undantag. Det är den enda produkt som får säljas trots att den gör att användarna insjuknar och / eller dör just på grund av att de följer tillverkarens användningsråd till punkt och pricka.

Det är dags att vi avskaffar det här undantaget.

Annonser
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Information och åldersgränser för rökning ineffektiva

  1. Ping: Charlotte Perrelli får skit när hon kallar rökare idioter | För övrigt anser jag att rökning borde förbjudas

Kommentarsfältet är stängt.