För övrigt borde rökning förbjudas

Rökning skördar nästan 7 000 dödsoffer i Sverige varje år15 gånger fler än vad som dog av knark och 25 gånger fler än som dog i trafiken 2010. Förutom alla som dör tillkommer oräkneliga rökare som får sin livskvalitet markant sänkt av sjukdom. Efter tusentals vetenskapliga studier är forskarnas samsyn om detta nästan total. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att det är många som tycker att rökning borde totalförbjudas.

Att rökning är tillåten är ett undantag från en annars allmänt accepterad princip. Allt vi stoppar i oss – från medicin till mat och dryck – är detaljreglerat för att säkerställa att det är ofarligt. Som producent kan du inte komma undan bara genom att upplysa om riskerna. En medicin som riskerar att en procent av patienterna dör kommer inte att tillåtas, även om den botar de andra 99 procenten. Det finns till och med förbud mot att sälja opastöriserad komjölk, trots att människor druckit det i tusentals år utan större problem.

Det enda undantaget från den här principen har vi paradoxalt nog valt att göra för en produkt och en vana som alla vet nästan ofelbart leder till sjukdom och död.

Cigaretter är den enda produkt som dödar användaren vid normal användning

Allt som är farligt är inte förbjudet och ska inte vara det. Men farliga saker tillåts normalt sett bara om de är ofarliga vid normal användning. De tillåts eftersom de blir farliga bara om de används på ett annat sätt än vad tillverkaren avsett. Rökning däremot skördar varje år tusentals dödsoffer som använt cigaretter precis som tobaksbolagen visat att de ska användas.

Frågan är alltså inte varför rökning ska förbjudas. Frågan är varför det ska vara tillåtet.

En del liberaler hävdar att ett generellt rökförbud vore en inskränkning i individens frihet att leva sitt liv som den vill. Men vi lever inte i ett helt fritt samhälle. Staten inskränker redan individens frihet på en rad olika områden, ofta med betydligt sämre argument än att förhindra tusentals dödsoffer varje år. De liberaler som letar efter en frihetlig symbolfråga har med andra ord gott om förbud att välja på som inte behöver kosta nästan 7 000 personer om året livet.

En rökare ställer orimliga krav på sin omgivning

Rökning är långt från det individuella val som många liberaler vill ge sken av. En rökares val kräver tvärtom en hel del förståelse och anpassning av omgivningen. De måste acceptera att tobaksröken sätter sig i deras kläder, i deras väggar och de måste acceptera att andas in tobaksröken i sina lungor. De måste acceptera att rökare tar pauser på betald arbetstid och acceptera att rökaren är sjukskriven oftare och längre än andra. Inget barn som sett en förälder förtvina i cancer eller kol, eller abrupt ryckas bort i en hjärtinfarkt, skulle nog heller hålla med om att det var ”förälderns ensak”.

Ett annat vanligt argument mot att förbjuda rökning är att det skulle gynna den organiserade brottsligheten. Men dagens höga skatter gör det redan oerhört lönsamt för den organiserade brottsligheten att smuggla cigaretter. Skattemärken kan komma åt en del – men mindre nogräknade rökare lär snabbt inse att det inte går att skilja en vanlig cigarett från en smuggelcigarett på någon meters avstånd. Tanken på att rökning skulle flytta till svartklubbar är också skrattretande för någon som rökt – en rökare vill ha cigaretter hela dagarna, inte några timmar på kvällen. En svartklubb löser helt enkelt inte en rökares problem.

Vill man förhindra cigarettsmuggling finns det därför egentligen bara två vägar att gå – sänka skatterna radikalt eller förbjuda rökning helt.

Det är hög tid att avskaffa det undantag som gör rökning tillåten

Ett totalförbud skulle antagligen inte innebära att rökning försvann på en gång. Men den sociala acceptansen för rökning skulle ganska snabbt försvinna, och det skulle bli väldigt svårt för de som vill röka att hitta en tid och plats för sitt missbruk. Det är inte många arbetsgivare som skulle acceptera att deras anställda tog paus för att dra i sig illegala droger. Det skulle även bli mycket svårare för tobaksbolagen att rekrytera nya missbrukare bland tonåringar– för vem skulle inspirera dem att röka? Var skulle de röka?

Att det fortfarande är tillåtet att röka beror på att staten gjort ett undantag för rökning som den inte gör för någon annan produkt eller vana. Detta undantag leder till att nästan 7 000 människor dör i Sverige, varje år. Det är hög tid att vi avskaffar det här undantaget och förbjuder rökning.

Artikeln publicerades första gången på Newsmill.

Annonser
Det här inlägget postades i Opinion och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.